sunnuntai 12. kesäkuuta 2016

Lakritsainen creme brulee

6 annosta
3 dl kuohukermaa
1,5 dl maitoa
1 rkl lakritsijuurijauhetta
1/2 dl sokeria
4 keltuaista

Pinnalle:
Ruokokidesokeria

Laita kerma ja maito kattilaan.
Lisää lakritsajuuri ja sekoita.
Kiehauta.
Erottele keltuaiset.
Sekoita keltuaisten joukkoon sokeri, mutta älä vatkaa liikaa.
(Onnea yritykseen, ettei keltuaiset vaahtoa yhtään.)
Lisää kermamaito varovasti joukkoon.
Kaada vuokiin ja paista noin 100 asteessa.
Vanukkaan kuuluu tutista vielä keskeltä.
Ennen tarjoilua:
Lisää päälle ruokokidesokeria.
Tohota tohottimella pinta rapeaksi.


Vinkki
Creme bruleet kannattaa tehdä jo edellisenä päivänä.

Kaverit
Mustikka, kastikeena ja koristeena esim. pensasmustikoita. Helppo mustikkakastike: pakastemustikoita + vähän sokeria kattilaan, lämmitä, ei kuitenkaan niin paljoa ettei osa mustikoita jäisi kokonaisiksi.

Huom
Katsoin alkuperäisestä ohjeesta lämpötilan 150 astetta, mutta jätin sujuvasti lukematta vesihaude -osuuden, joten omat vanukkaat kypsyivät hiukan liian nopeasti. (Vesihauteen idea on, että kypsyminen on tasaisempaa, sillä vesi viilentää astiaa, jossa vanukas on.) Makuun se ei varsinaisesti vaikuttanut, mutta vanukkaan rakenteeesta tuli hieman rakeinen. Tosin tohotettu sokeripinta paikkaa hieman.

Väline
Edelleen unohda kuningasidea, että uunin grillivastus riittää rapean pinnan aikaan saamiseen. Ei riitä, ei riittänyt ainakaan minulle kertakokeilun perusteella. Nöyrry, ja hanki se tohotin kaappiin pyörimään. Sillähän voisi tehdä vaikka mitä muutakin, kuten... noh, vaikka pintapaistaa kaikenlaista.

Kehitys
Pienempi lämpö uuniin ja vähemmän lakritsijuurta, ettei se maistu niin paljoa läpi. 1 tl saattaisi riittää.

Apinointi
Maistuis varmaan sullekin - Lakritsi creme brulee

Höpinää
Enemmän reseptejä julkaistuna viime vuoteen verrattuna! Jee!

Kokattu
11.6.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti